Valikko Sulje

Pensaiden leikkaukset

kansi

Pensaiden leikkaukset

Pensaiden leikkaus kannattaa tehdä vuosittain ja alasleikkaus noin 3 – 5 vuoden välein. Vähäinenkin leikkaaminen vaikuttaa kasvin ulkonäköön ja hyvinvointiin. Leikkaus on suositeltavaa tehdä usein ja vähän kerrallaan. Kasville voidaan ja on suotavaa antaa jokavuotinen hoito eli  parantaa kasvualustaa ja lannoittaa se. Ihanteellisimman kasvun ja muodon kasville saa kun leikkaus ja hoito tehdään oikeilla menetelmillä.

Oikein tehty hoitoleikkaus säilyttää kasvien ja pensaiden luontaisen kasvun hyvänä. Nuorentaminen onnistuu vanhimpia versoja poistamalla ja runsaasti tyvestä versovat kasvit kestävät alasleikkauksen. Samaa kasvia voi leikata monella eri tavalla, riippuen leikkauksen tarkoituksesta. Versot katkaistaan yleensä noin 1 cm silmun yläpuolelta. Oikein tehty leikkauspinta on sileä ja puhdas.

Paksut oksat leikataan puista ensin alapuolelta sitten yläpuolelta, jotta oksat eivät tee runkoon repeämiä. Jokaisen oksan leikkauspinnasta tehdään siisti, eikä siihen jätetä rumaa tappia. 

Leikkaus tehdään poistamalla kilpalatvat, teräväkulmaiset oksat, liian tiheässä olevat oksat, liian pitkät oksat. Osa oksista typistetään tai poistetaan silloin kun ne ovat liian alhaalla, kasvaneet latvuksen sisään, kuolleet, kuivuneet, vaurioituneet, kasvavat rungosta tai muutoin aiheuttavat haittaa.

Pensaiden leikkaus vuodenajan mukaan

Pensasaidan muotoonleikkaus voidaan tehdä joka vuosi, kun halutaan vaikuttaa kasvin muotoon kasvun aikana. Muotoonleikkaus voidaan tehdä myös kun haluttu korkeus on saavutettu.

Kevään suojasäät ovat parasta leikkausaikaa kasveille, kunhan oksat eivät ole jäässä ja lumi on sulanut niiden päältä.

Runsaasti mahlaa vuotavat hevoskastanjat, jalopähkinät, kirsikat, luumut, tuomet ja vaahterat leikataan elokuussa ennen syksyn kosteita säitä. Koivun mahlan vuoto alkaa jo helmikuussa.

Kuolleet ja sairaat versot voidaan poistaa koska tahansa. Leikkaukset tehdään käsityökaluilla ja moottorikoneilla.